Regjeringen vil ha klimapartnerskap med byggenæringen

Foto: Skanska

Administrerende direktør Heikki Eidsvoll Holmås i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) ønsker et klimapartnerskap velkommen.

Sammen med blant andre Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik, deltok EBA direktør Heikki Eidsvoll Holmås på grunnsteinsnedleggelse på Skanska sitt nye boligprosjekt: Powerhouse Lade i Trondheim.

Statsråd Gjelsvik roste prosjektet og annonserte regjeringens ønske om å inngå klimapartnerskap med næringen.

– At regjeringen nå sier at de ønsker å inngå klimapartnerskap med næringen er veldig godt å høre! For å klare å kutte utslippene nok, må vi komme dit at prosjekter slik som Powerhouse Lade ikke lenger er fyrtårnsprosjekt, men en del av normalen. Da trenger vi et samarbeid med myndighetene slik at de regulerer og lager insentiver slik at regelverket fremmer lokale energitiltak i bygg, og ikke hindrer dem slik som de gjør i dag. Dette har EBA vært pådrivere for å få til, sa en engasjert administrerende direktør i EBA, Heikki Eidsvoll Holmås som også var til stedet i Trondheim. 

Konserndirektør i SEU, Thorbjørn Brevik benyttet muligheten til å utfordre statsråd Sigbjørn Gjelsvik på flere punkter.

– Regelverket i dag utgjør en hindring for de byggherrene som ønsker å bygge nytt eller rehabilitere til plusshusstandard fordi det er store begrensninger på mulighetene til å levere strøm på nettet. Her trenger vi at det skjer fundamentale endringer. Det er store muligheter som i dag ikke kan utnyttes. I tillegg trengs det et betydelig løft når det gjelder offentlige anskaffelser. Disse brukes i altfor liten grad til å stille klimakrav. Og vi ønsker et forpliktende samarbeid om utslipp, og håper du inviterer til samarbeid med byggenæringens organisasjoner.

Varaordfører i Trondheim Mona Berger var også til stedet under grunnsteinsnedleggelsen, og skrøt av Skanska og prosjektet, som hun mente er et godt eksempel på hvordan byggenæringen kan være en del av løsningen. Samtidig pekte hun på behovet for å i større grad rehabilitere, og at størsteparten av byggene for fremtiden allerede er bygget. Dermed må det rehabiliteres i enda større grad enn det gjøres i dag.

 Videre samtaler på Brattørkaia

Etter grunnsteinsnedleggelsen inviterte Skanska invitert en rekke deltakere fra næringen til to samtaler om rammer for energieffektivisering – hva fremmer og hva hemmer energieffektiviseringen i bygg, og om hvordan både bæringen og politikerne nå skal jobbe videre etter COP 27. I disse samtalene deltok konserndirektør i NTE Svein Olav Munkeby, sjefrådgiver i Skanska Teknikk Svein Nassvik, stortingsrepresentant for SV Lars Haltbrekken, administrerende direktør i EBA Heikki Holmås, daglig leder av Powerhouse-samarbeidet Rune Stene, konserndirektør i SEU Thorbjørn Brevik og administrerende direktør i Norsk Eiendom ToneTellevik Dahl.