Økning i søkertallene til bygg- og anleggsteknikk

Utdanningsdirektoratet offentliggjorde onsdag nasjonale søkertall til de videregående utdanningene. Disse viser en økning i søkertallene til bygg- og anleggsteknikk, og det er en merkbar økning i antall kvinnelige søkere.

 Vi ser noen svært positive trekk, spesielt innen antall kvinnelige søkere til Vg1 bygg- og anleggsteknikk, sier Thomas Norland, kompetansesjef i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA), i en kommentar til Byggeindustrien.

Tallene viser at til det er 221 flere søkere til Vg1 bygg- og anleggsteknikk i forhold til 2021. Tallene økte fra 4.334 i 2021 til 4.555 i år, noe som tilsvarer en økning på 5,10 prosent.

– Det er både positivt og viktig for bygge- og anleggsnæringen at søkertallene til bygg- og anleggstekniske fag fortsetter å øke. Søkertallene til Vg1 bygg- og anleggsteknikk er på det høyeste nivået siden 2008, hvor antall søkere endte på 5.494, sier Norland.

– Det er gledelig at søkertallene fortsetter å øke, kommenter Jørgen Leegaard, direktør for samfunnspolitikk i BNL, via en pressemelding.

Leegaard sier det er svært positivt for BNL, bedriftene og bransjene å se at søkningen til deres fag igjen er i en oppadgående trend.

– Det er stor etterspørsel etter fagarbeidere hos medlemsbedriftene, sier han.

Flere kvinner
I år igjen er det en økning i antall kvinnelige søkere til Vg1 bygg- og anleggsteknikk, og økningen er på 20,15 prosent, fra 412 i 2021 til 495 i 2022.

– Det er fortsatt en gledelig utvikling og en økning i antall jenter som søker seg til Vg1 bygg- og anleggsteknikk. Dette er en positiv trend som vi jobber for at skal fortsette, legger Norland til.

– Det er svært gledelig at flere og flere jenter får øynene opp for en fremtid i våre fag. Det viser at det målrettede arbeidet som gjøres i BNL -fellesskapet for å få en mer balansert kjønnsbalanse i søkertallene gir resultater, påpeker Leegaard.

Økning i betongfaget
– Betongfaget er viktig for EBA, og det er en positiv økning i antall søkere til Vg2 betong og mur. Økningen er på 21,8 prosent, sier han.

Fylkesvis er det både opp- og nedgang i antall søkere til Vg1. Det er økning i antall søkere til Vg1 bygg- og anleggsteknikk i seks av elleve fylker i forhold til i 2021. Størst økning har Viken fylkeskommune, på 20,8 prosent. Størst nedgang i antall søkere til Vg1 bygg- og anleggsteknikk har Møre og Romsdal, på 22,65 prosent i forhold til i 2021. Tallene er ned fra 234 i fjor til 181 i år.

Det er kun en liten økning i antall søkere til læreplass innen utdanningsprogrammet bygg- og anleggsteknikk i forhold til 2021. Økningen er på 0,58 prosent, og i rene tall en økning fra 3.457 til 3.477.

Samlet er det i år 204.200 ungdommer som søker videregående opplæring i offentlig skole og lærebedrift. Det er 2 600 færre enn i fjor. For alle fag er det 2.300 flere søkere til yrkesfaglige utdanningsprogrammer enn til studieforberedende på vg1.

Denne saken er skrevet av Byggeindustrien. Les hele saken på bygg.no