Hvorfor:
FNs naturpanel slår fast at vi må stanse tap av biologisk mangfold. European Green Deal er en strategi for grønn vekst som skal sikre et mer bærekraftig og konkurransedyktig Europa. Å bevare og gjenopprette økosystemer og naturmangfold er en del av strategien. Det vil komme sterkere føringer fra EU og nasjonale myndigheter innen biologisk mangfold.
Både statlig og kommunal arealplanleggingen må legge til rette for at tap av biologisk mangfold unngås eller reduseres mest mulig, og vi vet at veianlegg fragmenterer leveområdene for dyreliv og planter. Mange skadereduserende tiltak må gjøres i planleggingsfasen, men mye kan også gjøres i gjennomføringen, gjerne i dialog med byggherren.
Hvordan?
I gjennomføringen av et anleggsprosjekt er det viktig at massehåndteringen reduserer risiko for spredning av fremmede arter, inkludert planteskadegjørere på landbruksarealer. Vurdering av risiko og tiltak for å hindre spredning av fremmede og skadelige arter innarbeides i miljøplan for prosjektet.
Anleggskjøreveier og anleggsplass bør settes i stand senest ett år etter at anlegget er åpnet. Ved revegetering av områder skal eksisterende vekstmasser og stedegne arter benyttes. Det kan lages «ny natur» ved å ta vegetasjon fra anleggsområde og legge inn i nytt anlegg – etter mellomlagring, eksempelvis å flytte hele vegetasjonsfelt. Terrenglik utforming skal forsøkes oppnådd. Ved behov for justeringer av elver og bekker skal disse utformes som en naturlig elv eller bekk. Faunapassasjer og grøntomårder bør utformes og plasseres etter faglige råd.
Arealbruk og trasevalg er to elementer som i stor grad påvirker naturmangfold og klimagassutslipp tilknyttet infrastrukturprosjekter. Ved å optimalisere trasevalget kan man i stor grad minimere behov for unødig massetransport og følgelig klimagassutslipp tilknyttet dette, samt unngå å beslaglegge / ødelegge områder med biologisk verdi.
Prosjekter skal/burde:
- Sikre at tiltaket ikke gir redusert biologisk mangfold i områder hvor tiltaket gjennomføres.
- Dette inkluderer revegetering av anleggsveier og anleggsplass senest et år etter at anlegget er åpnet med eksisterende vekstmasser og stedegne arter
- Der hvor infrastruktur beslaglegger områder med biologisk verdi, skal det søkes å opprette tilsvarende områder andre steder som kan erstatte tapte biotoper hvor mulig
- Ved behov for justeringer av elver og bekker skal disse utformes som en naturlig elv eller bekk. Faunapassasjer og grøntomårder skal utformes og plasseres etter faglige råd.
- Utarbeide en økologirapport som sikrer korrekt håndtering av rødlistede og fremmede arter, samt prosedyrer for revegetering og eventuell opprettelse av nye vegeterte områder / biotoper
Nyttig informasjon for å vurdere risiko og for å hindre spredning av fremmede arter finnes blant annet hos Miljødirektoratet via denne lenken.
Her er andre nyttige lenker: