Foto: Byggeindustrien.
Foto: Byggeindustrien.

Juridisk avdeling

En av EBA sine viktigste oppgaver har fortsatt i 2021 å være å informere medlemsbedriftene om hvordan de skal forholde seg til de kontraktsrettslige konsekvensene av koronaviruset.  Videre har mangelfull dokumentasjon av brannegenskapene til såkalt Royalimpregnert kledning og prisøkning på byggevarer vært tema som mange av medlemmene har kontaktet oss om.

Foruten løpende informasjonsoppdateringer i form av utsendte informasjonsskriv har kontinuerlig direkte dialog med medlemsbedriftene vært viktig. EBAs advokater har forsøkt å være tilgjengelig for bedriftene til enhver tid.

EBA fortsetter ellers sitt arbeid med å fjerne ubalanserte kontraktsvilkår og sette søkelyset på utfordringer for bransjen ved prosjekter i offentlig regi, herunder hvilke seriøsitetskrav som stilles.

Videre har veiledning og informasjon til medlemmene knyttet til mangel ved royalimpregnert kledning krevd en del ressurser i 2021 både i form av rådgivning i enkeltsaker og utarbeidelse via informasjonsskriv.  

Myndighetene hatt krav til klimagassregnskap for bygg og dokumentasjon og krav til dokumentasjon for omsatte brukte byggevarer i teknisk forskrift på høring. EBA har støttet krav til klimagassregnskap og i tillegg bedt om at det settes krav tik maksutslipp. Vedrørende omsetning av brukte byggevarer støttet EBA at det skal gjelde dokumentasjonskrav til egenskaper etter reevaluering og retesting.

 

Offentlige anskaffelser

EBA har bistått flere sentrale innkjøpere av bygg- og anleggsarbeid med valg av entrepriseform, utarbeidelse av konkurransegrunnlag og utarbeidelse av kontrakter med balansert risiko og krav som sikrer seriøsitet.

For kommunene har vi utarbeidet en veileder kalt " Den gode innkjøpskommunen" som finnes i en kort og en lang versjon. Det var planlagt en foredragsserie til kommuner rundt omkring i landet hvor blant annet denne veilederen skulle presenteres i tillegg til at tema som seriøsitet står på agendaen. Covid-19 pandemien kom dessverre i veien for dette.

I 2021 etablerte DFØ (tidligere Difi) en rådgivningstjeneste for bærekraftige anskaffelser og anskaffelser generelt. EBA har i samarbeid med NHO lenge arbeidet for en slik tjeneste og ønsker å samarbeide med DFØ om å videreutvikle tjenesten slik at offentlige innkjøpere gjør gode miljø- og innkjøpsfaglige vurderinger.  

EBA har hatt møter med DFØ med sikte på å videreutvikle de anbefalte miljøkravene til bygg- og anlegg med "strakstiltak for byggherrer" og mer konkretiserte krav til maksimale klimagassutslipp.


Felles seriøsitetsbestemmelser for offentlige bestillere

Byggenæringen er i førersetet i kampen mot arbeidslivskriminalitet og har et nært samarbeid med kunder og myndigheter for å etablere tiltak som gjør det lettere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs.

KS, Digitaliseringsdirektoratet, Fellesforbundet og BNL står bak Omforente seriøsitetsbestemmelser som anbefales brukt i offentlige bestilleres kontrakter

Seriøsitetsbestemmelsene er helt eller delvis tatt i bruk av nærmere 200 kommuner, flere fylkeskommuner og andre offentlige oppdragsgivere. Målsettingen er å sikre videre spredning av omforente seriøsitetsbestemmelser og å bidra til at disse bestemmelsene legges til grunn i regjeringens Norgesmodell for seriøsitet innenfor bygg og anlegg.


Miljø og bærekraft

EBA har i 2021 gitt innspill til myndighetene knyttet til klima- og sirkulær økonomi i teknisk forskift og forslag til forskriftsendringer vedrørende ombruk. Innspillene går i korthet ut på at myndighetene må stille krav om klimagassregnskap og legge til rette for en felles målemetodikk, stille krav om dokumentasjon av klimadata for produkter og sammen med bransjen bidra til digitalisering av produktdata slik at det blir enklere å foreta et klimagassregnskap. Dette vil bidra til at vi bygger mindre klimaintensivt.

Videre har vi deltatt i høring om områdemodeller og statlige retningslinjer for reguleringsplaner vedrørende klima og ombruk. EBA har stilt seg positive til en områdemodell. Det arbeides videre med denne i departementet før det skal gis en innstilling til Stortinget våren 2023.I forhold til retningslinjer for klima anbefaler EBA at det tas hensyn til klimautslipp i arealplanleggingen ved å benytte ulike modeller for å beregne klimautslipp, både i planområdet som helhet og for det enkelte bygg.

EUs taksonomi som skal bidra til å kanalisere midler til mer bærekraftige aktiviteter har vært tema i ulike sammenhenger.  EBA ved KEM utvalget har blant annet utarbeidet strakstiltak for entreprenører i samarbeid med Grønn Byggallianse som går i riktig retning i forhold til taksonomiens krav.  Strakstiltak for både bygg og anlegg vil lanseres i 2022.

EBA har også i samarbeid med Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse spilt inn til ulike offentlige instanser at norsk regelverk må tilpasse seg EU-taksonomien vedrørende energibruk i bygninger. Dette vil gjøre det lettere for norske virksomheter å rapportere i henhold til krav i EUs taksonomi.


Tvisteløsning

Bransjen og byggherresiden har sammen med Advokatforeningen etablert Meklingssenteret. Meklingssenteret er et tverrfaglig kompetansemiljø som bidrar til å gi raskere, billigere og mer smidig løsning av tvister, noe som ikke bare er viktig for de berørte aktørene, men som også har store samfunnsøkonomiske gevinster. Målet er at fordelene ved mekling og utenrettslig tvisteløsning skal bli bedre kjent blant aktørene i bygg- og anleggsbransjen, og bidra til at disse tvisteløsningsmetodene blir mye mer brukt enn i dag. 


Meklingssenteret er et samarbeid mellom Nye Veier, Bane Nor, Statsbygg, Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA), Nelfo, MEF og Advokatforeningen. 


Prosjektsamarbeid

EBA har i 2020 hatt løpende dialog med Konkurransetilsynet med sikte på å klarlegge rammene for lovlig prosjektsamarbeid. Det er utarbeidet veiledning til bedriftene. EBA vil fortsette dette arbeidet løpende ettersom innholdet i regelverket avklares i EU og i Norge.


Farris / Holmsbu

Tradisjonen tro gjennomførte Norsk Forening for Bygge- og entreprepriserett og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg den årlige konferansen "Holmsbu seminaret" som nå gjennomføres på Farrisbad i Larvik. Året arrangement ble gjennomført digitalt med 500 deltakere.


Standardisering

Arbeidet med en ny standard for Offentlig Privat Samarbeid (OPS) for bygg er gjenopptatt, men slik at dette arbeidet nå relateres til langsiktige operasjonelle leiekontrakter. Arbeidet forventes ferdigstilt i 2021.

Standard for utbyggingsavtaler med regulering av merverdiavgiftsmodell er sendt på en begrenset høring, og komiteen vil ta sikte på å ferdigstille en standard i løpet av året basert på innspillene som kommer. Standarden vil så komme på en ordinær høring.

Det er opprettet en ny komite (SNK/378), med mandat å utarbeide en ny standard for store totalentrepriser. Mandatet er begrenset til anlegg. Det har blitt arbeidet med denne standarden gjennom 2021, og den er forventet ferdig i 2022.

I forbindelse med arbeidet i SNK/378 ble det også opprettet en komite som skal se på behovet for tilpasninger i de juridiske standardene som følge av bruk av digitale verktøy og modeller. Denne komiteen har levert sin innstilling.

Sektorstyret i Standard Norge har besluttet at rådgiverkontraktene (NS (8401 og NS 8402), og entreprisestandardene (NS 8405/06 og NS 8416, NS 8407/17) skal revideres i tillegg til NS 8409 om kjøp av byggevarer. Arbeidet med rådgiverkontrakter og NS 8409 kom i gang i 2021.

Forbruker blankettene er under revisjon, og det arbeides også med standardisering av et vedlegg til disse som omhandler parkeringsplasser i nye prosjekter.

 

EBA er partshjelp i høyesterett

EBA var partshjelper i en Høyesterettssaken hvor Kruse Smith ble frifunnet, også for motpartens saksomkostninger for tingrett og lagmannsrett.

Retten gir i dommen uttrykk for at det såkalte Bori-ansvaret med ansvar overfor private utifra en offentligrettslig ansvarsrett er en «streng norm». Høyesterett uttaler videre at det supplerende Bori-ansvaret vil kunne virke som et sikkerhetsnett, som kan tas til inntekt for et begrenset virkeområde for alminnelige erstatningsregler i kontraktskjeder. Forhåpentlig vil uttalelsene bidra til å demme opp for denne type krav i «ordinære» mangelssaker fremover og videre til at entreprenørene stilles bedre i denne type diskusjoner. 

 

Forstyrrelser i bygg- og anleggsprosjekter

I forbindelse med Høyesteretts avgjørelse i HAB-dommen lanserte EBA en ny veileder: Forstyrrelser i bygg- og anleggsprosjekter – håndtering av krav på tilleggsvederlag og fristforlengelse.

 

Advokat Nils-Henrik Pettersson og siv. ing. Stein Kirkeby samarbeidet med EBA i utarbeidelsen av veilederen som er ment å ivareta de føringer som Høyesterett oppstilte for å sannsynliggjøre krav på vederlagsjustering og fristforlengelse for forstyrrelser på grunn av byggherreforhold. Veilederen er ment som en anbefaling til entreprenørene. Den legger opp til en skjerping i forhold til hva som har vært vanlig hittil. Hensikten med veilederen er å bidra til at entreprenøren kan:

 

  1. Avdekke når det oppstår forstyrrelser på grunn av byggherreforhold
  2. Varsle krav om vederlagsjustering og fristforlengelse
  3. Sikre nødvendig dokumentasjon for kravet
  4. Beregne krav om vederlagsjustering

 

EBA arrangerte webinar i forbindelse med lanseringen av veilederen med over 200 deltakere tidlig i 2021.

https://www.eba.no/artikler/2020/veileder-om-forstyrrelser-i-bygg--og-anleggsprosjekter/

 

Medlemsbistand og medlemsfordeler 2021

EBA har fortsatt sin rådgivningstjeneste og bistod i 2021 mer enn 100 bedrifter med rådgivning og tvistesaker.

Mye av rådgivningen har vært relatert til koronasituasjonen.  

Her er en oversikt over informasjonsskriv som ble sendt ut til medlemmene i 2021.