Foto: Blakstad / Byggeindustrien
Foto: Blakstad / Byggeindustrien

Møt ambassadørene for Ung i Bygg og Anlegg 2020 - 2021

Andrine

Andrine er 22 år og har fagbrev som betongfagarbeider. 

På videregående gikk hun TAF som står for Teknisk, allmennfaglig utdanning (TAF) - et 4-årig utdanningsløp som omfatter Vg1 bygg og anleggsteknikk, Vg2 byggteknikk og Vg3. I tillegg gir det fag fra studiespesialiserende utdanningsprogram tilsvarende spesiell studiekompetanse.

Høsten 2020 begynte Andrine på byggingeniørstudiet på høyskolen på Vestlandet.

Andrine har jobbet i NCC siden hun var 16 år og jobber enda deltid ved siden av studiene. Det vil si, en dag i uken pluss i ferier. Vi får bli med Andrine på byggeplassen der hun jobber med bybaneutbyggingen på Minde i Bergen.

Martine

Martine er 23 år og har svennebrev som tømrer. Hun har kombinert jobb med kveldsstudier på teknisk fagskole hvor hun har studerert deltid for å bli ingeniør.

Nå jobber Martine som prosjektingeniør med driftsansvar i Betonmast. Vi får bli med henne på byggeplassen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.

Frida

Frida er 19 år og kommer fra Kristiansand. 

Frida er lærling i betongfaget hos BRG Entreprenør, og har gått en 1+3 modell på Tangen videregående skole i Kristiansand. Det vil si at hun gikk VG1 før hun så rett ut i lære i bedrift allerede som 17 åring.

Vinjar

Vinjar er 21 år og kommer fra Tromsø. Han gikk VG1 bygg og anleggsteknikk og VG2 Byggteknikk på skolen. Da han tok fagbrev i Betongfaget våren 2020, ble han kåret til Nord-Norges beste lærling i betongfaget. Nå er han i gang med sitt andre fagbrev som tømrer og han skal på nytt delta i Nord- Norgesmesterskap.

Både betongfaget og tømmerfaget faller inn under VG2 Byggteknikk. Dermed får Vinjar godskrevet ett års læretid fra tømmerfagbrevet på grunn av avlagt fagprøve i betong. Han får dermet et ekstra fagbrev på kun ett år og 100% lønn i læretiden!

Planen til høsten er å starte på Y-veien til ingeniør i Ålesund.

Andreas

Andreas er 26 år gammel og bor på Grünerløkka i Oslo. Andreas har fagbrev som tømrer. I dag jobber han som selvstendig næringsdrivende og har startet sitt eget selskap.

Andreas er sin egen sjef. Han bestemmer over egen arbeidsdag og tar oppdrag som tømrer over hele Oslo.

Anja

Anja begynte i NCC som 16 åring i kombinasjon med videregående i det som heter TAF (TAF). Med TAF går du to til tre dager i uken på skole, samtidig som du tar realfagene som trengs for videre studier på høyskoler og universitet. Du får altså to utdanninger i ett.

Anja tok fagbrev som betongarbeider i 2018, og begynte på høyskole like etter. Hun har jobber
deltid ved siden av studiene for NCC, hvor hun er plassert på anlegg i Fyllingsdalen og bygger bybanetrasé. Anja er nylig ferdigutdannet byggingeniør.

Arne

Arne Helland og er 21 år og kommer fra Bodø. Arne har tatt helikopter til jobb i læretiden. Han jobber offshore for Bilfinger, der han jobber 2-4 rotasjon. Det vil si at han er offshore på jobb i 2 uker og har 4 uker fri. 

Arne har gått VG1 Bygg- og anleggsteknikk og så deretter VG2 og VG3 Overflateteknikk. Nå er ferdig med læretiden og har tatt fagbrev som overflatebehandler eller industrimaler, som det også heter. 

Maurits

Maurits er 26 år og har fagbrev som tømrer. Maurits er et godt eksempel på en som har skjønt at yrkesfag åpner mange muligheter. I tillegg til å jobbe for flere ulike tømrer- og entreprenørfirmaer i Oslo og Kristiansand, har han også startet et eiendomsselskap og et eiendomsmeglerselskap.

Maurits studerer nå økonomi på Handelshøyskolen i Bergen.

Lisa Marie

Lisa Marie er 21 år og ferdig utdannet tømrer. Interessen for tømring ble vekket av en lærer på ungdomsskolen. Lisa Marie gikk Vg1 Bygg- og anleggsteknikk og Vg2 Byggteknikk før hun ble lærling.

Lisa Marie jobber for Backe Oppland og stortrives på byggeplassen med gode kollegaer. 

Bård

Bård er 28 år,  og har fagbrev som betongfagarbeider. Han har jobbet i mange forskjellige prosjekter med bygging av hus, boligblokker,  industribygg, bybane og til og med kraftverk. Han har erfaring som bas og som verneombud. 


Nå jobber Bård som yrkesdykker og arbeider med bygg og anlegg under vann. Han er det som kalles en undervannsentreprenør.

Silje

Silje er 23 år og er lærling i isolatørfaget på et landanlegg på vestlandet. Silje har ikke tatt fagbrev på skolen, men begynte rett i arbeid og skal ta fag underveis.

Hun har jobbet som lærling i litt over 2 år nå, og har 2 år igjen før hun skal gå opp til fagprøven. Silje jobber en rotasjonsordning hvor hun jobber 2 uker på og har 3 uker fri.