Foto: Byggeindustrien.
Foto: Byggeindustrien.

HMS

HMS er en viktig pilar i EBAs arbeid for medlemsbedriftene.  HMS er en viktig del av arbeidet med seriøsitet. Det er en viktig del av bærekraftsbegrepet og god HMS er viktig for rekruttering til næringen.

Prosjekt Fareblind

Ved utgangen av 2021 var det nesten 70 000 gjennomføringer av kurset, hvorav ca. 45 000 gjennomføringer i 2021. Dette utgjør 100 – 200 daglige gjennomføringer av kurset.

Prosjekt Fareblind ble lansert i november 2019. Kurset ble laget i samarbeid med SfS BA, som distribuerer kurset. I løpet av 2020 ble kurset tatt i bruk som obligatorisk sikkerhetskurs av både entreprenører og byggherrer.

HMS konferansen

HMS konferansen er blitt arrangert sammen med SfS BA siden opprettelsen av SfS BA i 2019. Konferansen ble i 2021 for første gang arrangert som en hybrid konferanse. Konferansen har etablert seg som næringens største og viktigste møteplass for alle som jobber med HMS i næringen, og den hadde nok en gang rekordstor deltakelse. HMS konferansen 2021 hadde 600 deltakere, hvoran ca. 250 deltok digitalt.

Sykefravær

EBA utarbeider hvert år sykefraværsstatistikk på bakgrunn av tall innhentet fra sine medlemsbedrifter.  Det er ca 55% av medlemsbedriftene som har svart på undersøkelsen, men disse representerer ca 90% av antall årsverk i EBAs medlemsbedrifter.

Sykefraværet i 2021 var på 5,54%, en liten oppgang fra 5,37% i 2020.

H-verdien (hyppighet av arbeidsulykker pr 1.000.000 arbeidede timer som er så alvorlige at det medfører fravær fra arbeid/arbeidsplassen) har gått opp fra 5,41 i 2020 til 5,73 i 2021.

Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA)

EBA var en pådriver til etableringen av SfS BA. EBA har i perioden mars 2019 – mars 2022 lånt ut Lene Jønsson til stillingen som daglig leder i SfS BA; i 50% stilling i perioden mars 2021 – mars 2022. Skal EBA lykkes med å være førende på HMS, realiseres dette best gjennom å bidra til et sterkt SfS BA.

EBAs HMS utvalg

EBAs HMS utvalg er satt sammen av kompetansepersoner fra medlemsbedriftenes HMS-miljøer, samt én representant fra henholdsvis EBA, BNL og EBAs styre.

Utvalget er et aktivt kompetanseorgan innen HMS, og bidrar til at nye, gode løsninger og erfaringer formidles til EBAs medlemsbedrifter. Utvalget planlegger og iverksetter tiltak som en del av EBAs strategiske handlingsplan. EBA skal være førende for HMS arbeidet i BA næringen og arbeide for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for EBA-medlemsbedrifter med målsetning om en skadefri og helsefremmende bygg- og anleggsnæring. 

HMS utvalgets leder er Kristin Wold Jenssen, HMS- sjef hos Backe Entreprenør AS, Jon Syrtveit i Kruse- Smith var styrets representant i utvalget fram til sommeren 2021. Svein Resmann, HSH er styrets representant fra sommeren 2021.. Det er EBAs administrasjon, i samråd med utvalget, som vurderer sammensetning av utvalget og fremmer nye medlemmer.

HMS utvalgets hovedoppgaver er å

  • Bistå EBAs styre, medlemmer og administrasjon i HMS relaterte spørsmål
  • Være EBAs høringsorgan og bidragsyter ift. revidering av lover og forskrifter
  • Aktivt kommunisere løsninger og erfaringer til medlemsbedriftene og på forespørsel fra eksterne
  • Utvikle HMS-relatert opplæring i samarbeid med Entreprenørskolen
  • Delta i prosjekter, konferanser, seminarer ol. som fremmer HMS i næringen
  • Rapportere arbeid og framdrift til EBAs styre

Hovedområdene i utvalgets handlingsplan for 2021 har vært:

  • Sikkerhetskultur
    • Bidra til gode felles parametere for måling og påvirkning av sikkerhetskultur i bransjen
  • Helse
    • Delta i helsefremmende tiltak i bransjen (IA- bransjeprogrammet)
  • Kompetanse og kommunikasjon
    • Øke kompetansen og bidra til god kommunikasjonen rundt HMS i bransjen
  • Rammebetingelser
    • Bidra i regelverksarbeidet slik at HMS lovgivningen blir praktisk og hensiktsmessig
  • Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg

HMS utvalget har levert innspill til høringssvar til forslag om endringer i arbeidsmiljøforskriftgene og byggherreforskriften.

HMS utvalget har sammen med EBAs sekretariat lage veileder til byggherreforskriften.  Gjennom SfS BA har EBA invitert inn flere aktører i verdikjeden for å forankre veilederen som en bransjeomforent veileder til byggherreforskriften.

Byggenæringens Landsforening (BNL)

EBA samarbeider tett med BNL når det gjelder HMS, regelverksarbeid og arbeidet med arbeidslivskriminalitet.