Foto: Byggeindustrien.
Foto: Byggeindustrien.

Bygg og bolig

Økt satsing på digitalisering vil styrke næringen, gi oss bedre prosjekter med mindre feil, bedre lønnsomhet og et bedre klimaavtrykk

Digitalisering vil endre hverdagen vår på alle måter, og den som vil være med må være innstilt på å gjennomføre endringer i bedriften. Dette er nødvending om vi skal sørge for å få en mer lønnsom næring som kan møte global konkurranse. 

EBA jobber derfor for at næringen samarbeider og deler erfaringer og informasjon med hverandre gjennom BIM/VDC Utvalget og det nyopprettede PDT Utvalget. Økt satsing på digitalisering vil styrke næringen, gi oss bedre prosjekter med mindre feil, bedre lønnsomhet og et bedre klimaavtrykk.

BIM/VDC Utvalget

Digitalisering av BIM manualen.

I august 2021 har EBA opprettet en gruppe under BIM/VDC utvalg som skal jobbe med å revidere dagens BIM manual slik at den blir digital og maskinlesbar. Det foreligger i dag ingen standardiserte krav. De som foreligger, ivaretar i liten grad det entreprenørene trenger for å kunne utarbeide riktige digitale underlag. En manual tilpasset dagens krav til digitalisering skal kunne sjekke de digitale leveransene fra rådgivere og UE

Det gjennomføres nå et forprosjekt som skal etablere omforente krav til de digitale leveransene. Hovedprosjektet ferdigstilles desember 2022.

 

VDC veileder for bygg og anleggsbransjen.

EBA har tatt initiativet til å invitere bransjeforeningene AiN, MEF og RIF med til å utarbeide en norsk VDC-veileder for bransjen, sammen med byggherrer i bygg og anleggsbransjen. Veilederen skal gi byggherrer, entreprenører, rådgivere og arkitekter en enkel innføring i VDC og gi gode råd for VDC-gjennomføring. Veilederen er estimert ferdigstilt våren 2022.

 

Revisjon MMI-veileder for bygg, anlegg og samferdsel.

En arbeidsgruppe bestående av EBA. RIF, Statsbygg og Bane NOR, har startet med arbeidet.

På bakgrunn av tilbakemeldinger fra Statsbygg, rådgiverne og entreprenørene har det blitt besluttet å revidere og harmonisere MMI-veileder for bygg, anlegg og samferdsel.

MMI, eller Modell Modenhets Indeks (eng. Model Maturity Index), beskriver modningsgraden av objektene i BIM-modeller ved bruk av omforente tallkoder. Både med tanke på geometri og informasjonsinnhold. Ferdigstilles til mai 2022.

 

SN/K 380 BIM-objekter for byggverk.

Det er opprettet en gruppe som ser på mulige grensesnitt mellom GIS og BIM som kan imøtekommes av nasjonal standardisering av referansemodeller tiltenkt for overførsel mellom GIS og BIM. Gruppen er ledet av Statsbygg og Standard Norge. EBA bidrar her til å utarbeide "Veiledere til utveksling og bruk av informasjon i grensesnittet mellom GIS og BIM".

Det har vært jevnlige arbeidsmøter i 2021. Beregnet ferdigstilling av veileder, september 2022.

 

BIM for byggefase i regi av Statsbygg.

En arbeidsgruppe bestående av Cato Hoel Backe, Terje Andersen NCC og Per Fredrik Kempf EBA har gitt innspill til BIM for byggefasen for SIMBA initiert av Steen Sunesen og Frode Mohus hos Statsbygg. Det ble avholdt jevnlige møter i gruppen i 2021.

Erfaring fra mange prosjekter tilsier at modellinformasjon om bygget ikke oppdateres i løpet av byggefasen. Modeller representerer dermed ikke det byggede prosjektet. Statsbygg vil oppnå at informasjon kan gjenbrukes mest mulig på tvers av prosjektfaser og på tvers av prosjekter. Modellinformasjon skal oppdateres i takt med prosjektets utvikling.

Beregnet ferdigstilling høringsutkast for Statsbygg, mars 2022, Lansering 1. juli i forbindelse med ny versjon av SIMBA.

 

PDT Utvalget

PDT Utvalget ble opprettet den 07.05.2021. Utvalget skal ivareta arbeidet med produktdatamalene (PDT) og felleskomponenter.

Det skal fungere som en møteplass og som et diskusjonsforum med muligheter for gjensidig informasjonsutveksling, og høringsinstans om forhold rundt datamaler som angir produktegenskapene, samt overordnede tekniske spørsmål som vedrører dette. Byggevarers egenskaper må kunne distribueres sømløst mellom ulike digitale systemer, og følges gjennom hele byggets livsløp fra planlegging, prosjektering, bygging, drift og vedlikehold til avhending eller gjenbruk, ombruk. Det jobbes nå med å gjennomføre et pilotprosjekt – ferdigbetong.

Det har vært jevnlige arbeidsmøter siden oppstart og med "kick off" 18 – 19.11.2021.

 

Fra plan til gjennomføring, Arealplaner, områdemodeller, utbyggingsavtaler og moms

Kurset er et samarbeide mellom Norsk Eiendom og EBA, og skal gi deltagerne kunnskap om sammenhengene mellom arealplanlegging og gjennomføring. Kurset gir oppdatert kunnskap om finansieringsmodeller og utbyggingsavtaler, områdemodeller, samt jus og rammer knyttet til dette. Målgruppe for kurset er både offentlige og private aktører.

Det har blitt gjennomført to kurs i løpet av 2021. Webinar juni 2021 med 300 påmeldte, kurs i Kristiansand høst 2021 med ca. 100 deltakere.

Foredragsholdere: Asplan Viak, DLA Piper, Deloitte, KMD, Fylkeskommuner.

Planlagt nytt webinar for hele landet april 2022.

 

NHP Nettverket - Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall

NHP-nettverket er en pådriver for mer miljøbevissthet både i byggenæringen og i komplementære miljøer. Avfallsminimering, best mulig ressursutnyttelse og forsvarlig håndtering av byggavfallet, Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall 2021-2023, forkortet NHP5, fastsetter byggenæringens, anleggs- og avfallsbransjens mål og ambisjoner for bl.a. avfallsreduksjon, riktig sortering, forsvarlig håndtering og materialgjenvinning av bygg- og anleggsavfall. Handlingsplanen identifiserer nødvendige tiltak for å oppnå fastsatte mål og ambisjoner for de kommende 3 år.

EBA sitter i arbeidsgruppen for Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall 2021 – 2023. Det har vært jevnlige møter, ca. 4 ganger årlig. Siste møte var 31.08.2021

Utkast til handlingsplan ferdigstilt.

 

Totalentreprise med løsningsforslag i regi av Statsbygg

En arbeidsgruppe nedsatt av Statsbygg, EBA, RIF og arkitektbedriftene, har jobbet med å utforme forslag til endringer i Konkuransemodeller, primært for totalentreprise med løsningsforslag og plan- og designkonkurranse.

Forslagene skal i størst mulig grad sørge for at det er en rimelig balanse mellom kravene til konkurranseforslag og konkurransehonorar innenfor de rammene man har til honorarer.

Det har vært jevnlige møter under hele 2021. Forslag til rapport er utarbeidet og sendt ut på høring 26.11.21. RIF lager forslag til felles oppsummering av undersøkelsen, og sender den ut på høring til gruppen. Antatt ferdigstilt april 2022.

 

Nordic 10 -10 - NTNU

Nordic 10-10 er en medlemseid forening som tilbyr verktøyet "CII 10-10" som gir medlemmene tilgang til å måle og benchmarke sine prosjekter (bygg, infrastruktur og industri) mot liknende prosjekter i Norge og ellers i verden. Det brukes primært ved avslutning av prosjektfaser, men også ved å gjennomføre målinger underveis i en fase. – Prosjektmålingsverktøy.

EBA sitter i styret i Nordic 10-10, representert ved Per Fredrik Kempf.

Det har vært jevnlige arbeidsmøter og styremøte. Siste møte var årsmøtet på 27.10.2021.

Arbeidet i denne gruppen er fortløpende, men nå med hovedfokus på å få med flere brukere.

 

Nasjonalt Samordningsråd for digitalisering – arbeidsgruppe BNL, støttegruppe for referansegruppen for toppledere.

Nasjonalt Samordningsråd for digitalisering er et samarbeid mellom bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen og statlige myndigheter – KMD.

Formålet er å legge til rette for effektive prosjekterings- og byggeprosesser, bærekraftig forbruk, ombruk og for digitalisering.

Samordningsrådet består av medlemmer fra ulike organisasjoner. EBA har med en av sine medlemsbedrifter, Kruse Smith v/ rådsmedlem Guro Skår Myre.

Building smart har sekretariatet for samordningsrådet ved leder Frank Jaegtnes (rådsleder).

Samordningsrådet har en egen referansegruppe "referansegruppen for toppledere" hvor EBA har med en representant Tomas Jonsson fra Hent. Denne gruppen skal gi innspill til blant annet referanseprosjekter. EBA har spilt inn to referanseprosjekter.

Referansegruppen for toppledere har en egen arbeids/ressursgruppe bestående av representanter fra de ulike bransjeorganisasjonene i BNL, ledet av Susanne Vist (avtroppende fra 01.04.22– Jøns Sjøgren overtar midlertidig). Per Fredrik Kempf representerer EBA i denne arbeidsgruppen.

Det har vært jevnlige møter ca. 1 gang i måneden. Dette arbeidet er fortløpende og tilpasser seg arbeidet til "referansegruppen for toppledere".