17.300 påmeldte på årets Ung i Bygg og Anlegg (UBA)

Nyhet , Kompetanse og rekruttering

Publisert

Andrine bygger bybane i Bergen

Ungdomsskoler over hele landet fulgte med når unge ambassadører fra bygg- og anleggsnæringen forteller om egne valg og erfaringer knyttet til jobb og utdanning.

Ung i Bygg og Anlegg

På ungebygger.no kan du lese mer om kampanjen, bli kjent med årets deltakere og delta på quiz og konkurranser

Hovedstrategien for Ung i Bygg og Anlegg (UBA) er å rekruttere flere søkere til bygg- og anleggsteknikk ved å vise ungdomsskoleelever som skal ta utdanningsvalg hvilke muligheter som finnes i bransjen. 

I tillegg til et gjensyn med flere av fjorårets ambassadører får vi bli med Vinjar Sæther fra Consto, Martine Gundersen fra Betonmast og Andrine Haugland Olsen fra NCC som tar oss med ut på byggeplassene de jobber på til daglig. 

Andrine valgte TAF og et fagbrev i betong på videregående, noe som har åpnet mange dører. Nå studerer hun til byggingeniør på heltid, men det er fagbrevet som gir uttelling i sommer.

– Etter vgs jobbet jeg ett år som betongfagarbeider, og det er det som sikret meg sommerjobben i år. Andrine Haugland er én av to studenter som bidrar på bybaneprosjektet på Minde.

Martine Gundersen er prosjektingeniør i Betonmast Østfold, og mener bakgrunnen som tømrer gir henne store fordeler i arbeidsmarkedet:  – Praktisk erfaring kommer godt med når jeg skal koordinere og lede folk på byggeplassen, det gir meg en større forståelse for jobben som skal gjøres, sier hun.

Vinjar Sæther har ikke bare ett, men snart to fagbrev. Han deltar på Ung i Bygg og Anlegg (UBA), hvor han blant annet forteller om arbeidet med ny flyplass i Tromsø.

– Det er utrolig spennende prosjekt å få være med på, og gøy å kunne vise til de som sitter og kanskje vurderer å søke seg til yrkesfag, sier han. Til høsten starter han på ingeniør-studiet på NTNU Ålsesund.

For fjerde år på rad tar EBA initiativ til prosjektet som gjennomføres i samarbeid med sentrale aktører fra hele næringen. Samarbeidspartnere 2020/2021 er Statens Vegvesen, Nye Veier, Bane NOR, KIS, DiBK, Byggopp og EBAs medlemsbedrifter.

Ung i Bygg og Anlegg

Betongfagarbeider Vinjar Sæther (21) i Consto er i full gang med sitt andre fagbrev – denne gang som tømrer. Til neste høst tar han sikte på å starte ingeniørutdannelse.